Leírás és Paraméterek
A Netamin Tripla Ginzeng kapszula egyszerre háromféle ginzeng előnyeit kombinálja! Ezek a ginzeng fajták számos hasonló hatással rendelkeznek, ugyanakkor különböző egyedi tulajdonságaik is vannak. A három ginzeng fajta így együtt rendkívül sokoldalúan támogatja egészségedet.
Háromféle ginzeng kivonat tripla erejével: fermentált koreai vörös ginzeng, amerikai ginzeng és szibériai ginzeng.
- támogathatják a jobb fizikai és szellemi teljesítményt
- segíthetik a fáradtság, gyengeség, stressz csökkentését
- javíthatják a memóriát és koncentrációt
- hozzájárulhatnak az immunrendszer megfelelő működéséhez
- + piperin és frukto-oligoszacharidok: ezek az összetevők kutatásokban bizonyítottan fokozták a ginzeng hatóanyagainak felszívódását
Koreai ginzeng
A koreai ginzeng, más néven ázsiai ginzeng (Panax ginseng) egy 15-20 cm magas, gumós gyökerű évelő növény, amely Kelet-Ázsia hegyvidéki régióiban őshonos. Gyökerét évezredek óta használja az emberiség: több mint 5000 évvel ezelőtt fedezték fel először, a Kína északkeleti részén található Mandzsúria hegyeiben. Kezdetekben csak élelmiszerként fogyasztották, majd 2000 évvel később fontos részévé vált a hagyományos kínai, koreai és japán orvoslásnak is. Főleg a vitalitás, a fizikai és szellemi teljesítmény fokozására, az immunrendszer erősítésére, a nagy terhelés alatt álló szervezet támogatására, a fáradtság, gyengeség, hangulati problémák és koncentrációhiány ellen és fiatalító szerként alkalmazták.
A koreai ginzengnek három fajtája van: friss, fehér és vörös. A fehér ginzeng egy szárítási folyamat eredménye, ami történhet napon vagy forró levegővel is; a vörös ginzeng esetén viszont a ginzeng gyökeret először több órán keresztül gőzölik, és csak ezután szárítják. Kutatások alapján a vörös ginzengben jelentősen magasabb az aktív hatóanyagok (ginzenozidok) szintje, így élettani hatásai is erősebbek, viszont kevesebb mellékhatással bír, mint a friss vagy fehér ginzeng.
Amerikai ginzeng
Az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius) egy hosszú életű, évelő növény, amely 20-70 cm magasra nő, és Észak-Amerika keleti partvidékén honos. Gyökerét már az amerikai őslakosok is alkalmazták, a különböző törzsek eltérő célokra, például az immunrendszer és a szervezet általános erősítésére, a szellemi képességek javítására, vagy éppen lázkezelésre. A 18. század elején egy jezsuita szerzetes fedezte fel Kanadában, és rövid időn belül értékes exportcikké vált: a vadon gyűjtött (majd a 19. század végétől termesztett) amerikai ginzenget nagy mennyiségben szállították Kínába, ahol sokkal nagyobb becsben tartják.
A kínai tradicionális orvoslás az amerikai ginzenget évszázadok óta használja a Qi (csi), azaz életerő növelésére, az alacsony energiaszint, krónikus fáradtság leküzdésére. A fitoterápiában emellett az immunrendszer támogatására, a stressz, idegesség csökkentésére is gyakran ajánlják.
Szibériai ginzeng
A tajgagyökér néven is ismert szibériai ginzeng egy Északkelet-Ázsiában őshonos, kis méretű, fás szárú cserje. Kelet-Oroszországban, Észak-Kínában, Koreában és Japánban is elterjedt. Bár növénytanilag nem rokona a koreai és amerikai ginzengnek, hasonló adaptogén tulajdonságai miatt világszerte a ginzengek közé sorolják. Több mint 2000 éves múltra tekint vissza a hagyományos kínai orvoslásban, de a koreai és orosz népi gyógyászatban is sok évszázada használják – immunerősítésre, fertőzések ellen, fáradtság csökkentésére, valamint a vitalitás és energia növelésére is.
Piperin
A piperin a fekete bors fő aktív összetevője, amely kutatások alapján képes jelentősen növelni egyes tápanyagok (pl. vitaminok, ásványi anyagok) és növényi vegyületek felszívódását és hasznosulását. Ezt feltehetően többféle hatásmechanizmus révén éri el, melyek közül egyik a P-glikoprotein nevű fehérje gátlása – ez a fehérje végzi ugyanis számos idegen vegyület sejtekből történő kiszállítását. A P-glikoprotein aktiválódása csökkentheti egyes ginzenozidok felszívódását, a piperin viszont ezt az aktiválódást gátolja, így fokozza számos ginzenozid felszívódását. Például egy 2018-as vizsgálat szerint a piperin kétszeresére növelheti az Rh2 nevű ginzenozid véráramba jutását.
Ajánlott adagolás: napi egy kapszula szedése javasolt bő folyadékkal, lehetőleg étkezés közben.
Hatóanyagok 1 kapszulában:
- Fermentált koreai vörös ginzeng kivonat 75 mg
– ebből ginzenozid (80%) 60 mg - Amerikai ginzeng kivonat (4:1) 60 mg
- Szibériai ginzeng (tajgagyökér) kivonat (4:1) 50 mg
- Frukto-oligoszacharidok 10 mg
- Feketebors-kivonat 2,5 mg
– ebből piperin (95%) 2,37 mg
Összetevők: tömegnövelő szerek (kalcium-karbonát, mikrokristályos cellulóz), kapszulahéj (hidroxipropil-metilcellulóz, nátrium-réz-klorofillin), fermentált koreai vörös ginzeng gyökér kivonat (Panax ginseng), amerikai ginzeng gyökér kivonat (Panax quinquefolius), tajgagyökér gyökér kivonat (Eleutherococcus senticocus), csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, zsírsavak magnéziumsói), frukto-oligoszacharidok, feketebors-kivonat (Piper nigrum).